Jak sama nazwa wskazuje, głównym składnikiem są płatki owsiane. Warto włączyć je do swojego menu ze względu na bogactwo składników pokarmowych, jakie zawierają. Jako dodatek użyłam słonecznika łuskanego, który z kolei jest źródłem wielu witamin i minerałów.
Ciastka owsiane są kruche, można je przechowywać w zamkniętym pojemniku lub zafoliowane. Nie są zbyt słodkie, więc powinny smakować również zwolennikom mniejszej ilości cukru w produktach. Z powyższego przepisu upiekłam 23 ciastka.
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych (ok.300g)
- 0,5 szklanki mąki (100g)
- 0,5 szklanki cukru
- 125g margaryny lub masła
- 2 jajka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2/3 szklanki słonecznika łuskanego (100g)
Wykonanie:
1. Masło lub margarynę stopić i ostudzić
2. Do miski przełożyć płatki, mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, sól, słonecznik.
3. Wszystkie składniki polać tłuszczem, dodać jajka i wymieszać (najlepiej wyrobić dłonią).
4. Z tak powstałej masy formujemy ciasteczka. Masa będzie się lepić do dłoni, ale powinna mieć konsystencję pozwalającą na formowanie ciastek.
5. Dla ułatwienia można moczyć dłonie w zimnej wodzie, potem formować z ciasta kulki trochę większe od orzecha włoskiego.
6. Kulki spłaszczać tak, żeby powstało ciasteczko grubości około 1-1,5cm.
7. Układać na papierze do pieczenia w lekkich odstępach.
8. Piec w 180 stopniach przez 20 minut.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz