piątek, 15 maja 2020

SŁODKI KONIEC TYGODNIA - ciasteczka z płatków owsianych




Jak sama nazwa wskazuje, głównym składnikiem są płatki owsiane. Warto włączyć je do swojego menu ze względu na bogactwo składników pokarmowych, jakie zawierają. Jako dodatek użyłam słonecznika łuskanego, który z kolei jest źródłem wielu witamin i minerałów.
Ciastka owsiane są kruche, można je przechowywać w zamkniętym pojemniku lub zafoliowane. Nie są zbyt słodkie, więc powinny smakować również zwolennikom mniejszej ilości cukru w produktach. Z powyższego przepisu upiekłam 23 ciastka.


Składniki:

- 2 szklanki płatków owsianych (ok.300g)
- 0,5 szklanki mąki (100g)
- 0,5 szklanki cukru
- 125g margaryny lub masła
- 2 jajka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2/3 szklanki słonecznika łuskanego (100g)

Wykonanie:

1. Masło lub margarynę stopić i ostudzić






2. Do miski przełożyć płatki, mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, sól, słonecznik.


3. Wszystkie składniki polać tłuszczem, dodać jajka i wymieszać (najlepiej wyrobić dłonią).

                                                                                 




4. Z tak powstałej masy formujemy ciasteczka. Masa będzie się lepić do dłoni, ale powinna mieć konsystencję pozwalającą na formowanie ciastek.




5. Dla ułatwienia można moczyć dłonie w zimnej wodzie, potem formować z ciasta kulki trochę większe od orzecha włoskiego.
6. Kulki spłaszczać tak, żeby powstało ciasteczko grubości około 1-1,5cm.
7. Układać na papierze do pieczenia w lekkich odstępach.





8. Piec w 180 stopniach przez 20 minut.


    SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz