LODY WŁASNEJ ROBOTY
Zrobiło się już ciepło i pewnie niektórzy z Was mają ochotę na lody.
Dla tych, którzy lubią lody i lubią tworzyć w kuchni,
przedstawiamy kilka fajnych pomysłów.
przedstawiamy kilka fajnych pomysłów.
Lody na patyku z brzoskwiniami
Żeby zrobić takie lody potrzebne będą:
– 3 świeże, dojrzałe brzoskwinie
– sok z limonki lub cytryny
– mikser
– cukier według uznania
– specjalne kubeczki na lody z patyczkami.
Wykonanie:
2 brzoskwinie obieramy, kroimy na kawałki wyjmując pestkę.
Miksujemy z cukrem na gęstą jednolitą masę. Dolewamy wody.
Wlewamy do kubeczków. W środek wkładamy kawałki brzoskwini,
a później patyczek i zamrażamy.
a później patyczek i zamrażamy.
Po trzech, czterech godzinach lody są gotowe!
Jeżeli chcesz by lody były bardziej przeźroczyste,
możesz użyć gotowego soku brzoskwiniowego z wodą lub
np.: samej wody lub np.: 7 UP lub Sprite’a.
możesz użyć gotowego soku brzoskwiniowego z wodą lub
np.: samej wody lub np.: 7 UP lub Sprite’a.
Pomarańczowy sorbet
Lody nie mają konsystencji typowego sorbetu,
gdyż są trochę twardsze, bardziej zamrożone. Ale nadal bardzo pyszne.
gdyż są trochę twardsze, bardziej zamrożone. Ale nadal bardzo pyszne.
Składniki:
… a raczej jeden składnik – to bardzo dobrej jakości sok z pomarańczy.
Własnoręcznie wyciśnięty lub sklepowy sok jednodniowy.
W ostateczności może być sok z kartonika – 100% bez żadnych dodatków.
Własnoręcznie wyciśnięty lub sklepowy sok jednodniowy.
W ostateczności może być sok z kartonika – 100% bez żadnych dodatków.
Wykonanie:
Sok przelewamy do foremek na lody. Następnie wstawiamy foremki
do zamrażarki. Gdy sok trochę się przymrozi wkładamy do niego patyczki
i zostawiamy w zamrażarce na kilka godzin.
do zamrażarki. Gdy sok trochę się przymrozi wkładamy do niego patyczki
i zostawiamy w zamrażarce na kilka godzin.
Wyjmujemy z foremek przed samym jedzeniem.
Żeby lody łatwo wyszły z foremki trzeba ją na chwilę zanurzyć
w gorącej wodzie.
Żeby lody łatwo wyszły z foremki trzeba ją na chwilę zanurzyć
w gorącej wodzie.
SMACZNEGO!
Lody melonowe
Do przygotowania deseru potrzebny będzie całkiem ciekawy zestaw
składników: melon, lentilki (M&M‘s) i herbatniki
składników: melon, lentilki (M&M‘s) i herbatniki
Składniki:
– 500 ml śmietanki 30%
– melon
– 1/2 szklanki lentilek (M&M‘s) rozdrobnionych blenderem
– 2 paczki herbatników
Przygotowanie:
1. Melona dokładnie umyj, obierz ze skórki, pokrój na małe kawałki
i przełóż do miski.
i przełóż do miski.
2. Dodaj śmietankę, lentilki i dokładnie wymieszaj zawartość miski.
3. Przelej gesty płyn do plastikowego pojemnika
i umieść go w zamrażalniku.
i umieść go w zamrażalniku.
4. Po kilku godzinach pokrój lody na prostokątne kawałki
i każdy z nich umieść między dwoma herbatnikami.
i każdy z nich umieść między dwoma herbatnikami.
Lody z białej czekolady
Składniki:
200 g białej czekolady,
500 ml mleka,
500 ml śmietanki 30 %,
100 g cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego
owoce do przybrania.
500 ml mleka,
500 ml śmietanki 30 %,
100 g cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego
owoce do przybrania.
Wykonanie:
Mleko, cukier i połamaną na kawałki czekoladę umieszczamy w garnku
i wkładamy do większego garnka z gorącą wodą i mieszamy,
aż wszystkie składniki całkowicie się rozpuszczą. Studzimy.
i wkładamy do większego garnka z gorącą wodą i mieszamy,
aż wszystkie składniki całkowicie się rozpuszczą. Studzimy.
Śmietankę ubijamy na sztywno z łyżką cukru i cukrem waniliowym,
a następnie mieszamy z mlekiem i czekoladą.
Wkładamy do zamrażalnika i co pół godziny wyjmujemy i mieszamy.
Po kilku godzinach lody będą gotowe.
a następnie mieszamy z mlekiem i czekoladą.
Wkładamy do zamrażalnika i co pół godziny wyjmujemy i mieszamy.
Po kilku godzinach lody będą gotowe.
Polewamy je polewą i dekorujemy owocami.
Życzymy miłej zabawy w kuchni i smakowitych lodów.
Te i inne przepisy znajdziecie na stronie: miastodzieci.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz