wtorek, 28 kwietnia 2020

LODY WŁASNEJ ROBOTY


LODY WŁASNEJ ROBOTY
Zrobiło się już ciepło i pewnie niektórzy z Was mają ochotę na lody.
Dla tych, którzy lubią lody i lubią tworzyć w kuchni,
przedstawiamy kilka fajnych pomysłów.

Lody na patyku z brzoskwiniami

przepis na lody na patyku z brzoskwinami


Żeby zrobić takie lody potrzebne będą:


– 3 świeże, dojrzałe brzoskwinie
– sok z limonki lub cytryny
– mikser
– cukier według uznania
–  specjalne kubeczki na lody z patyczkami.


Wykonanie:


2 brzoskwinie obieramy, kroimy na kawałki wyjmując pestkę.  
Miksujemy z cukrem na gęstą jednolitą masę. Dolewamy wody. 
Wlewamy do kubeczków. W środek wkładamy kawałki brzoskwini,
a później patyczek i zamrażamy. 
Po trzech, czterech godzinach lody są gotowe!
Jeżeli chcesz by lody były bardziej przeźroczyste,
możesz użyć gotowego soku brzoskwiniowego z wodą lub
np.: samej wody lub np.: 7 UP lub Sprite’a.



Pomarańczowy sorbet


przepis na sorbet z soku pomarańczowego


Lody nie mają konsystencji typowego sorbetu,
gdyż są trochę twardsze, bardziej zamrożone. Ale nadal bardzo pyszne.
Składniki:
… a raczej jeden składnik – to bardzo dobrej jakości sok z pomarańczy.
Własnoręcznie wyciśnięty lub sklepowy sok jednodniowy.
W ostateczności może być sok z kartonika – 100% bez żadnych dodatków.
Wykonanie:
Sok przelewamy do foremek na lody. Następnie wstawiamy foremki
do zamrażarki. Gdy sok trochę się przymrozi wkładamy do niego patyczki
i zostawiamy w zamrażarce na kilka godzin.
Wyjmujemy z foremek przed samym jedzeniem.
Żeby lody łatwo wyszły z foremki trzeba ją na chwilę zanurzyć
w gorącej wodzie.
SMACZNEGO!






Lody melonowe


przepis na domowe melonowe_lody


Do przygotowania deseru potrzebny będzie całkiem ciekawy zestaw
składników: melon, lentilki (M&M‘s) i herbatniki


Składniki:
– 500 ml śmietanki 30%
– melon
– 1/2 szklanki lentilek (M&M‘s) rozdrobnionych blenderem
– 2 paczki herbatników


Przygotowanie:
1. Melona dokładnie umyj, obierz ze skórki, pokrój na małe kawałki
i przełóż do miski.
2. Dodaj śmietankę, lentilki i dokładnie wymieszaj zawartość miski.
3. Przelej gesty płyn do plastikowego pojemnika
i umieść go w zamrażalniku.
4. Po kilku godzinach pokrój lody na prostokątne kawałki
i każdy z nich umieść między dwoma herbatnikami.



Lody z białej czekolady


lody


Składniki:


200 g białej czekolady,
500 ml mleka,
500 ml śmietanki 30 %,
100 g cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego
owoce do przybrania.


Wykonanie:


Mleko, cukier i połamaną na kawałki czekoladę umieszczamy w garnku
i wkładamy do większego garnka z gorącą wodą i mieszamy,
aż wszystkie składniki całkowicie się rozpuszczą. Studzimy.
Śmietankę ubijamy na sztywno z łyżką cukru i cukrem waniliowym,
a następnie mieszamy z mlekiem i czekoladą.
Wkładamy do zamrażalnika i co pół godziny wyjmujemy i mieszamy.
Po kilku godzinach lody będą gotowe.
Polewamy je polewą i dekorujemy owocami.


Życzymy miłej zabawy w kuchni i smakowitych lodów.





Te i inne przepisy znajdziecie na stronie: miastodzieci.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz